fbpx

Ook genieten van een moestuin?

Ben je op zoek naar een nieuwe hobby, wil je gezond je eigen gewassen groeien of vind je het gewoon een gezellig aanzicht? Wat de reden ook is, een moestuin is een fantastische aanvulling van jouw tuin. In dit artikel vertellen we je hoe je een moestuin aanlegt, hoe je deze onderhoudt en welke gewassen je zou kunnen onderhouden.

Moestuin aanleggen, Tomaten

1. Een goede voorbereiding

Voordat je jouw nieuwe moestuin aanlegt is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Begin met het kiezen van een gunstige locatie. Denk hierbij aan veel zon (6 à 8 uur per dag) en houdt rekening met de windrichting. Laat de moestuin aan de zuidkant open en zorg dat deze aan de noord- en noordoostkant af is gesloten met beschutting. Zo weet je zeker dat jouw gewassen voldoende zon en warme lucht krijgen.

Is het nog te koud om de gewassen buiten te laten groeien? Overweeg dan een terrasoverkapping of serre. Zo kun je de gewassen binnen voorbereiden.

2. Kies je gewassen

Na het voorbereidende werk is het belangrijk dat je jouw gewassen kiest. Denk hierbij aan aardbeien, tomaten, sperziebonen of courgette. Ook wortels en bietjes zijn goede kandidaten. Zorg ervoor dat je je goed inleest in de gewassen, zo weet je zeker dat je ze alles geeft wat ze nodig hebben.

Moestuin aanleggen, Aardbeien

3. Het aanleggen van de Moestuin

Na het treffen van de voorbereidingen en het kiezen van de gewassen is het eindelijk tijd om de moestuin aan te leggen. Begin met het verwijderen van het onkruid en maak de grond los. Zorg er vervolgens voor dat de grond ook ‘groeiklaar’ is. Denk hierbij aan het verwijderen van steen en andere belemmeringen. Tot slot voegen we compost of natuurlijke meststof toe. Zo zorg je voor een gezonde grond voor jouw gewassen.

4. Onderhoud jouw Moestuin

Zorg ervoor dat je je gewassen voldoende aandacht geeft. Het onderhouden van jouw moestuin is hier een belangrijk onderdeel van. Verwijder zo vaak mogelijk het onkruid en zorg dat ze voldoende water en voeding krijgen. Hoe beter jij jouw gewassen onderhoud, hoe beter jouw oogst. Wil je echt lekkere gewassen? Zorg er dan voor dat je ongedierte bestrijd met milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Kortom, houd je gewassen gezond en je wordt flink beloond.

Moestuin aanleggen, Courgette