fbpx

Maak je tuin lenteklaar met deze 7 tips.

De lente, een prachtige tijd van het jaar. Het wordt weer een stukje warmer. De bomen, bloemen, planten en struiken staan binnenkort in bloei en de wereld is weer aan het stralen. Hoog tijd om je tuin voor te bereiden op deze periode. Maar hoe pak je dat aan? Hier een paar tips.

  1. Voorbereiding is het halve werk
  2. Opgeruimd staat netjes
  3. Weg met die groene aanslag
  4. Onkruid vergaat niet, helaas
  5. Zaai eenjarige bloemen
  6. Snoeien voor het bloeien
  7. Onderhoud je gazon
Tips om je tuin lenteklaar te maken

1. Voorbereiding is het halve werk

Dit eeuwenoude gezegde bestaat natuurlijk niet voor niets. Wanneer je jouw tuin aan wil pakken is het wel zo fijn als jouw tools ook meewerken. Maak de messen van je snoeischaar en grasmaaier goed schoon en droog deze vervolgens goed af. Je wilt natuurlijk niet dat jouw messen gaan roesten. Hierna wil je de messen scherp slijpen en smeer de scharnierende onderdelen. Zo maak je het werk in de toekomst een stuk makkelijker.

2. Opgeruimd staat netjes

Wij raden het altijd aan om te beginnen bij het begin. Zorg ervoor dat jouw tuin netjes is opgeruimd. Takjes, losse blaadjes en ander tuinafval zorgen er snel voor dat jouw tuin erg rommelig oogt. Ook is het natuurlijk heel vervelend als je je tuin wilt aanpakken en alle kleine rommel in de weg ligt. Heb je alle takjes, blaadjes en ander tuinafval bij elkaar? Gooi het dan niet weg. Je kunt hier namelijk zelf gemakkelijk compost van maken.

Onkruid weghalen, grasmaaien, schoonmaken

3. Weg met die groene aanslag

Terrassen, tegels, schuttingen en meer. Groene aanslag is overal te vinden. Mossen en algen groeien graag op vrij donkere, vochtige plekken. Geen wonder dat de tuinen van menig Nederlanders onder de groene aanslag zit. Tijd om dit aan te pakken! Grijp echter niet meteen naar de chemicaliën. Deze zijn niet alleen slecht voor uw gezondheid, maar laten ook een hoop sporen achter, zo stroom een deel naar het riool, waar een ander deel uitspoelt naar het bodemwater, wat enorm slecht is voor het milieu. Ook middelen zoals schoonmaakazijn worden sterk afgeraden. Deze beïnvloeden namelijk de PH-waarde van de grond. Maar wat dan wel?

Online is er veel te vinden over de producten die je wel kunt gebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens in deze lijst van het CTGB (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden). Deze lijst bevat producten die niet alleen werkzaam zijn, maar ook veilig voor mens, dier en milieu.

4. Onkruid vergaat niet, helaas

Helaas, je ontkomt er niet aan, het verwijderen van onkruid. De beste manier om deze vervelende klus te doen is helaas ook nog eens arbeidsintensief. Door onkruid met de hand uit de grond te trekken blijft er zo min mogelijk onkruid achter, waardoor dit ook weer langer wegblijft. Gelukkig zijn er manieren om het leven makkelijk te maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de grond goed nat is, zo trek je het onkruid gemakkelijk met wortel en al uit de bodem.

Onkruid weghalen, mos weghalen

5. Zaai eenjarige bloemen / zomerbollen

Wil je tijdens de zomer genieten van een prachtige tuin? Plant dan eenjarige bloemen / zomerbollen. Deze planten zijn er in vele soorten en kleuren, zo is er voor ieder wat wils. Wil je helemaal bijdragen aan een tuin vol leven en biodiversiteit? Overweeg dan een insectenhotel of een nestkastje te plaatsen. De bijen, vlinders en lieveheersbeestjes zullen je dankbaar zijn.

6. Snoeien voor het bloeien

Snoeien is een belangrijk, maar kwetsbaar onderdeel van het tuinonderhoud. Iedere plant is uniek en heeft een andere tijd waarop dit moet gebeuren. Ook het snoeien an sich is anders per plant. Hoe pak je dit aan? We raden het aan om te kijken welke planten je allemaal hebt. Gebruik hiervoor de kaartjes bij de planten, Google of specifieke apps die hiervoor zijn ontworpen. Vervolgens kun je per plant onderzoeken wanneer en hoe deze gesnoeid dient te worden. Helaas kost het opzetten hiervan even tijd, maar daarna is deze ieder jaar weer opnieuw te gebruiken. Laat je tuin stralen.

Bloeiende zomerbollen

7. Onderhoud je gazon

Na de winter kan jouw gazon vast wel wat hulp gebruiken. Begin hier al vroeg in het jaar mee, zo zal jouw grasmat prachtig groen worden. Denk bij het onderhouden van jouw gazon aan het grasmaaien, het bekalken, het verticuteren en het bemesten hiervan.

Grasmaaien

Zodra het stopt met vriezen kun je jouw gras maaien. Gras groeit namelijk vanaf 6 graden Celsius.

Bekalken

Door jouw grasmat te kalken bereid je dit voor op het groeiseizoen. Je gazon neemt de voeding beter op, waardoor jouw gras veel gezonder is. Ook maakt dit de bodem minder zuur, wat ervoor zorgt dat er minder mos groeit. Kalken kun je het best doen tussen februari en maart.

Verticuteren

Door de donkere, vochtige winterperiode krijgt mos vrij spel. Dit mos kun je weghalen door jouw gazon te verticuteren. Je haalt dande bovenste laag van jouw grasmat weg. De beste periode om jouw gazon te verticuteren is tussen maart en mei. Bonustip; vind je tijdens het verticuteren kale plekken? Vul deze dan op door gras te zaaien.

Bemesten

Om jouw gazon te laten herstellen van de zware winterperiode kun je deze een boost geven. Dit doe je door de grasmat te bemesten. Zo krijgt deze alle voeding die deze nodig heeft om prachtig groen te groeien.

Laat jouw tuin weer stralen

Door deze 7 tips toe te passen laat je jouw tuin straks weer stralen. Een prachtige groene grasmat bijgestaan door een tuin waar je trots op mag zijn. Wil jij nog meer genieten van jouw tuin? Overweeg dan een overkapping of veranda te laten plaatsen.

Ik ben nieuwsgierig
Tuin lenteklaar maken