fbpx

Welke planten zijn het meest geschikt voor een overkapping of tuinkamer?

Als verlengstuk van jouw tuin is een overkapping of veranda de ideale plaats voor planten. Een veranda verrijk je eenvoudig met een paar mooie buitenplanten. In een veranda of tuinkamer heerst een soort van microklimaat waar platen prima in gedijen.
De ideale plant voor jouw veranda hangt dus af van welke soort veranda of tuinkamer je hebt en hoe deze verwarmd is. In deze blog vertellen we je welke soorten planten in welk type overkapping past

Veranda planten | Overkapping planten
Veranda planten | Overkapping planten | Mediteraanse planten

Tuinkamer planten – Mediterrane planten en subtropische planten.

Met een tuinkamer bedoelen we een afgesloten, aparte ruimte met veel glas die je ’s winters niet even warm kunt houden als je woning. In de winter is het dus hier overdag koeler en koelt het in de nacht wat meer af, maar blijft het wel boven de 10 graden. In een tuinkamer krijgen de planten veel direct daglicht.

Planten die dit soort temperatuurverschillen goed kunnen doorstaan zijn mediterrane of subtropische planten. Deze vinden temperaturen van dertig graden of meer heerlijk, maar vinden het ook niet erg wanneer het wat kouder wordt.

Je kunt denken aan planten zoals een citrusboom, vijgenboom, pluimlavendel en een ficus. Ook olijfbomen of bananenbomen zijn een goede aanwinst om jouw tuinkamer helemaal af te maken.

Aanbouw Veranda planten – Tropische planten en vetplanten

Bij een aanbouwveranda lopen je leefruimte en je veranda in elkaar over. Deze extra ruimte heeft dezelfde, constante temperatuur als je woning. In deze aanbouw is er veel indirect daglicht.

Deze omstandigheden maken het ideaal voor tropische planten en vetplanten. Denk bijvoorbeeld aan de paradijsvogelplant, olifantensoortplant, dwergpalm, monstera, venusvliegenval en vetplantjes.

Tropische planten | Veranda Planten | Overkapping planten
Winter Planten | Planten overkapping | Veranda planten

Terrasoverkapping planten – Winterharde planten en schaduwplanten

Met een terrasoverkapping bedoelen we een veranda die niet is afgesloten waarbij je in alle weersomstandigheden van je tuin geniet. De temperatuur is dezelfde als buiten, maar het is droger en je planten staan wat meer beschut.

De winterharde mediterrane planten en schaduwplanten zijn daarom het meest geschikt voor dit type overkapping. Denk bijvoorbeeld aan de lavendel, oleander, Toscaanse jasmijn, maagdenpalm, fuchsia, bamboe, klimop en varens.

Waar moet je op letten?

Let wel dat een groot aantal planten voor condensvorming kunnen zorgen, houd daarom het aantal planten beperkt.

Heb je iets gehad aan deze blog en wil je meer weten over veranda’s en tuinkamers? Neem dan snel een kijkje op www.verandacity.nl

Overkapping planten | Veranda planten